Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές στον τρόπο με τον οποίο ταιριάζουμε το φαγητό με το κρασί, από τις οποίες η κύρια και σημαντικότερη είναι το προσωπικό μας γούστο που μας οδηγεί στις απόλυτα προσωπικές μας επιλογές.

Εμείς ωστόσο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές βασικές αρχές, για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήστε τους δικούς σας συνδυασμούς.

Η κεντρική ιδέα στο πάντρεμα του κρασιού με το φαγητό είναι, να δώσουμε σημασία στα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του καθενός και να προσέξουμε να μην υπερκαλύπτεται το ένα από το άλλο, εμποδίζοντάς μας να το απολαύσουμε.
Σας παραθέτουμε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία, που βοηθούν στο ταίριασμα του φαγητού με το κρασί:

  • Γεωγραφία: Η τοπική κουζίνα και τα τοπικά κρασιά έχουν εξελιχθεί από κοινού μέσα στον χρόνο. Έχει συνεπώς αναπτυχθεί μία φυσική συνάφεια μεταξύ τους.
  • Ομοιότητα: Παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά ενθαρρύνουν το ένα το άλλο και χτίζουν μία γευστική παλέτα.
  • Αντίθεση: Διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά, συχνά αναδεικνύουν και εξυψώνουν γευστικά και αρωματικά το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα το χτίσιμο μιας πολύ ιδιαίτερης γευστικής παλέτας.
  • Ένταση και ευαισθησία: Ντελικάτες γευστικές δομές αναζητούν κρασιά με λεπτά αρώματα και γεύσεις. Φαγητά με έντονες γεύσεις ταιριάζουν καλύτερα με δυναμικά κρασιά με έντονη προσωπικότητα.

Οι συνδυαστικές αυτές αρχές, μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τις γευστικές σας αναζητήσεις.
Μην ξεχνάτε όμως ότι, τουλάχιστον το 50% της διασκέδασης είναι οι πειραματισμοί και η αναζήτηση.
Απολαύστε το !!!!

Μάθετε Περισσότερα